juli 2012

Lang over de kaarten gehangen, boeken en internet geraadpleegd, en beslist dat de eerste grote test van de defender in het noorden zou gebeuren. Van Kalken naar de Noordkaap door Denemarken en Noorwegen, en terug via Finland en de Baltische staten.

We waren er helemaal klaar voor, Brego had de nodige inentingen gekregen, de auto nog eens een grote beurt gegeven (alle olie├źn vervangen, alles doorgesmeerd en gecontroleerd), kortom, het kon niet misgaan.

Maar dat was zonder het weer gerekend, Het was al bijna half juli, en van iets wat op een zomer trok hadden we hier nog niet veel gezien. De voorspellingen op korte en lange termijn waren ook behoorlijk slecht. En wij waren echt aan een beetje zon en warmte toe, dus ....

Een dag voor vertrek beslist om ons 180 graden te draaien en zuidwaarts te gaan i.p.v. noordwaarts. Het noordwesten van Spanje en Noordelijk Portugal werd ons nieuwe reisdoel, zonder enige voorbereiding dus, we zullen onderweg wel zien.

De statistieken :

afgelegde afstand : 6145 kilometers
hoogtemeters : 72914 meter op, evenveel af
gemiddeld verbruik : +/- 10 liter diesel per 100 KM (hij verbruikt merkwaardig genoeg niet heel veel meer in moeilijke omstandigheden dan bij ongeveer 95 km/uur op de autostrade, en zonder daktent gaat er vermoedelijk nog een litertje vanaf, maar dan is onze slaapkamer wel weg natuurlijk)

Uiteraard veel meer baankilometers dan off-road, maar in Spanje en Portugal hebben we toch behoorlijk wat off-road gereden, en aangezien dat voor ons de eerste keer was, best wel spannend. Maar het heeft ons wel geleerd dat de defender behoorlijk wat meer aankan dan je zelf aandurft in "the middle of nowhere", waar hulp nagenoeg altijd zeer ver weg is.

De defender en de kampeer aanpassingen hebben het prima gedaan. Het enige mankementje : na ongeveer 1000 km begonnen de lampjes voor de ABS en de tractiecontrole te branden. Beide functies bleken evenwel nog te werken. 5000 kilometer later branden de lampjes nog steeds :-). Ze zijn tenminste consequent bij Landrover. Ik zal er toch maar eens naar kijken nu ik thuis ben, vermoedelijk ergens een slecht contact bij een of andere sensor.

(dat was inderdaad het probleem, en is intussen opgelost)

Hieronder de reisweg en een paar fotootjes.