Juli 2013

Dit jaar dan toch de trip naar Noorwegen en Zweden gemaakt

We hadden geen vast plan, maar wilden toch graag tot aan de Lofoten geraken. Dat is dus ook gelukt : door Noorwegen noordwaarts, door Zweden terug naar het zuiden. Drie weken zijn natuurlijk te kort om beide landen grondig te verkennen, maar we hebben nu wel een idee waar we heen willen als we terug zouden gaan. Het plannetje om Noorwegen in de winter te bezoeken heeft zich ook ergens in het achterhoofd genesteld.

de statistieken :

7466 kilomter gereden, 54808 hoogtemeters
verbruik : 10,09 liter/100 km
problemen met defender en/of uitrusting : geen !
Is het waar dat Scandinaviƫ duur is : ja (o.a. diesel aan 1.66 euro/liter tikt aardig aan, levensmiddelen iets duurder dan bij ons, restaurants behoorlijk wat duurder, campings 25 Ơ 40 euro per nacht, al hebben we daar niet veel gebruik van gemaakt, de Oresund brug 46 euro, ferries, ...)

Tegen de verwachtingen in zijn Zweden en Noorwegen niet echt het off-road paradijs dat je zou verwachten. Er zijn zeer weinig "doorgaande" off-road wegen. De meeste leuke weggetjes zijn doodlopend, dus uitermate geschikt om een kampeerplaatsje te zoeken, maar niet op van A naar B naar C .... te geraken. Wel veel niet geasfalteerde wegen, maar die liggen er dan wel bijna even goed of beter bij als veel Belgische secundaire wegen.

Het zuiden en het noorden van Noorwegen en het noorden van Zweden zijn spectaculair mooi. De rest ook wel, maar niet van dezelfde orde. De Lofoten zonder meer fantastisch, maar je moet het weer er bij pakken. Voor ons was dat redelijk wat regen, en temperaturen rond de 10 graden.
De muggen hebben ons wel wat lastig gevallen in het noorden, maar een van de voordelen van kamperen ver van alles weg, is dat je een vuurtje kan stoken en goed laten roken, dat houdt de beestjes aardig weg. In de tent hebben we er nagenoeg geen last van gehad.

 

Een grabbel uit de fotootjes, en omdat dit de site van deffie is, (te) veel foto's van de auto uiteraard.