Juli 2014

Vakantie richting voormalig oostblok : Tsjechiƫ, Slovakije, klein stukje Polen, klein stukje Hongarije, en vooral Roemeniƫ.

Op de heenrit langs Praag gereden, en er een dagje gebleven. Vervolgens richting Tatra gebergte, waar we zowel de Poolse als de Slovaakse kant wilden verkennen. Slecht weer heeft ons daar sneller dan voorzien doen vertrekken, wel jammer, want het zag er mooi uit.
Roemeniƫ is een fantastisch mooi land, de mensen zijn ofwel supervriendelijk, ofwel oostblok-macho, en vooral in het verkeer is dat laatste zeer irritant. Wel grappig om zo'n super macho te zien terugdeinzen voor Brego die meestal nog banger is :-). Jammer ook dat je op veel anderzijds wondermooie plekken al te vaak geconfronteerd wordt met achtergelaten rommel. En zoals je in alle boekjes kan lezen, ook een land van grote tegenstellingen : op het platteland en in de bergen reis je 50 jaar terug in de tijd, in de steden proberen ze krampachtig het westen in te halen (met wisselend succes, zo is Sibiu een absolute aanrader, sommige andere steden eerder een afknapper). We hebben ook de Transfagarasan Highway meegepikt ( zie ook hier om drie engelsmannen te zien die hetzefde gedaan hebben, weliswaar met minder goede auto's, maar dat is hun vergeven). Straffe kost, ik zou het ook nog wel eens met de moto willen doen, al denk ik dat dat met het rijgedrag van de Roemenen een hachelijke zaak kan worden. T'is te zeggen, ik denk het niet, ik weet het wel zeker, ik heb namelijk met eigen ogen kunnen zien hoe een automobilist bijna een motard onderuit reed, en zich daar niet eens zorgen over leek te maken, het ergste is nog dat het verre van een uitzondering was.
We hebben redelijk wat off road gereden en ook heel wat wegen die op de kaart "macadam-like" heten, maar in werkelijkheid meestal alles behalve macadam waren.
Op de terugweg een dagje in Budapest gebleven. Heel mooie stad, verdient zeker een langer bezoek

Statistieken :

Kilometers gereden : 5252
Hoogtemeters : 58220 op, evenveel af

 

 

Lennon's wall in Praag    
  Halloo  
Transfagarasan Highway   Bezoek
  Budapest