April 2017 - IJsland

En dan eindelijk het vertrek naar IJsland. De defender is +/- in orde gekomen, maar zeker niet getest. Spannend ...

We rijden eerst naar het puntje van Denemarken, om daar de boot te nemen naar IJsland. Op IJsland aangekomen, meteen de eerste dag al de volle laag. Sneeuwstorm met zeer hevige wind, temperaturen onder nul, s'nachts zelfs een heel stuk onder nul. Het water in de tank is nagenoeg elke ochtend bevroren, en een paar keren zelfs het water dat we we veiligheidshalve binnnen in Deffie bewaren. De eerste nacht hadden we onze slaapplek nog niet helemaal op orde, en heb ik redelijk wat kou geleden, maar dat was vanaf nacht twee opgelost. De verwarming doet het uitsekend, en houdt de auto netjes op een aangename temperatuur om binnen te kunnen koken, eten, lezen, ... s'nachts zetten we de verwarming af, maar voor we 's morgens onder onze dons uitkomen gaat ze weer aan, perfect ...

De vernieuwde setup lijkt goed te werken, we hebben iets minder plaats voor spullen, maar kunnen nu wel redelijk comfortabel binnen leven (koken, eten, lezen, afwassen, omkleden, ....)

En dan IJsland. Sinds ik hier het laatst was, is het toerisme enorm geboomd, zodat zelfs nu, in het laag seizoen, de trekpleisters (Geysir, Gullfoss, ...) al behoorlijk overvol zaten met voornamelijk selfies makende touristen (aargghhhh, ik haat selfies makende toeristen, zeker als ze mijn zicht op zoveel moois komen verstoren, en dat doen ze steevast elke keer). Gelukkig hebben we voornamelijk "onbezoedelde" en verlaten plekken opgezocht. Ongelooflijk hoeveel moois IJsland te bieden heeft, achter elke bocht ligt weer een nieuwe en fantastische postkaart te wachten.

Helaas lag het binnenland nog onder een (te) dik pak sneeuw en waren alle mogelijke doorsteken nog onherroepelijk dicht. Hetzelde voor een groot deel van de West Fjorden. Desondanks hebben we Deffie toch regelmatig duchtig aan het werk gezet, en hebben we evengoed fantastische vista's genoten. Het binnenland moet dan maar een volgende keer, ik kijk er al naar uit!

Ik heb de indruk dat het leven er voor ons iets minder duur is geworden dan 25 jaar geleden, maar toch nog steeds duurder dan bij ons.

We hebben een paar verbeterpuntjes genoteerd, maar grotendeels lijkt alles goed te functioneren. Een behoorlijk angstmoment beleefd toen Deffie compleet weigerde te starten, maar gelukkig bleek het enkel een stekkertje aan de startmotor te zijn dat het vele trillen, hotsen en botsen beu was. Terug ingestoken en daar ging Deffie weer, gelukkig maar, want het is niet leuk om bij een loeiharde wind en temperatuur rond het vriespunt op de rug onder de auto te liggen. Anders geen problemen, behalve dan een ster in de voorruit, resultaat van een opspringende steen vanonder een tegenligger, op dag één, na amper honderd kilometer op IJsland. Ook de ruit heeft het de rest van de reis uitgehouden. Verder geen mankementen of problemen.

 

 

klik hier voor de foto's hieronder in betere kwaliteit

 

Beschutting gezocht voor de stormwind    
  een ander handig transportmiddel op IJsland  
    lekker warm badje
  In België hebben wij een stoere defender, die in IJsland een kleine dreumes blijkt te zijn