Een aantal aandachtspunten bij “dual system” filmopnames (beeld en klank opgenomen op verschillende toestellen).

 

tijdens de opnames :

 

1) zet de klokken van alle toestellen gelijk. De timestamp van de files geven je dan al een eerste, ruwe indicatie van klank en beeld die bij mekaar horen. Laat je browser sorteren op “creation date” en je zal zien dat beeld en klank op die manier al bij elkaar gaan staan. Als je het goed doet, op enkele seconden na nauwkeurig. Niet nauwkeurig genoeg om te syncen, maar je komt al aardig in de buurt.

een paar voorbeelden uit de handleidingen :

 

 

2) indien mogelijk (als beide apparaten timecode generen) jam-sync beide toestellen = klokken gelijkzetten, zoals hierboven, maar dan tot op het frame nauwkeurig, en dus zeer betrouwbaar om op timecode basis te syncen. Helaas voorbehouden voor professionele apparatuur, weinig semi-pro apparaten nemen timecode op.

3) neem bij elk shot een klap op, met dezelfde informatie visueel en auditief (bv. scene, shot, take), de klap kan dienen ter controle in geval van automatisch syncen, en als redding als het autosyncen niet lukt. Kijk even op de Apple store, of Google play naar “clapperboard” voor digitale versies van de klap op je telefoon.

4) auto-sync gebruikt de camera klank om de externe klank sync te leggen, zorg er dus voor dat je zeker ook klank opneemt met de camera.

 

in montage :

 

volg deze link voor FCPX of deze voor premiere