DVD's en Blu-Ray Discs (BRD's) branden met FCP X vanaf versie 10.1.0

oudere versies hier

Projects (montages) exporteren naar o.a. DVD of BRD doe je in FCP X het eenvoudigst met de "Share" functie. Deze functie laat je toe om projecten die je gemaakt hebt in FCP, rechtstreeks te branden op DVD of BRD, of te exporteren naar een disc image die je later kan gebruiken om je DVD of BRD te branden, bv. met Toast (minimaal versie 10 voor BRD).

Voordelen : geen extra software(kennis) nodig, snel en eenvoudig door de ingebouwde presets, dummy-proof
Nadelen : Veel minder customizing mogelijkheden dan bij gebruik van Compressor/DVD Studio Pro, Adobe Encore of iDVD. Zoals al vaker gezegd, dit is niet de enige manier, of de beste manier, maar wel de kortste weg naar een betrouwbaar resultaat

 1. Open de montage die je wil gaan exporteren. Jammer genoeg kan je via de Share functie maar één project per DVD exporteren.
 2. Indien je met proxies gewerkt heb, ga dan eerst naar de playback opties en kies voor " optimized media/original", op die manier ben je zeker dat je de originele kwaliteit van je opnames terugvindt op je DVD


 3. Vervolgens ga je naar File > Share > DVD
  (als je een Blu Ray Disk wil aanmaken ga je naar "add destination", waar je o.a. BRD aan de bestaande opties kan toevoegen) 4. De volgende menu gaat open :

  1. selecteer "Settings"
  2. Output device : hier kies je of je rechtstreeks op DVD wil branden, of eerst een "disk copy" op je harde schijf wil zetten (= optie Hard Drive) . Die "disk copy" kan je later gebruiken om er alsnog een DVD mee te branden (zie verderop in deze uitleg).
  3. Layers : maak hier je keuze (de meest gebruikte, zelf te branden DVD's zijn "Single Layer")
  4. When disc loads : kies hier voor "show menu", de keuze "play movie" zal de film meteen starten na het insteken van de DVD, wat meestal niet zo handig is
  5. onderaan krijg je een overzicht van je DVD

Je kan nu op Share klikken om de DVD te branden. Het lijkt even of er niets gebeurt, wil je de voortgang van het "sharen" volgen, dan kan je onder Window > Background Tasks een venster openen dat de achtergrond aktiviteiten toont (in dit geval Share).

Na een tijdje wordt je geduld beloond ( afhankelijk van het originele formaat, en de lengte van de film kan dat even duren, reken op 4 à 8 keer de lengte van de film) en gaat een menu "Create Disk" open, dat zichzelf uitlegt.

Heb je gekozen voor een disc copy op Hard Disk, dan krijg je in en op de plaats van de "Share" button een "Next" button, als je daarop klikt krijg je een menu die je vraagt waar de file moet gesaved worden.

 

Indien je gekozen hebt om een "disc image" te maken, dan speelt het vervolg van het verhaal zich in Toast af.

 1. Open Toast (in applications en/of de "dock") :

  1. kies voor "copy" (het icoontje met de twee schijfjes) en vervolgens "image file"
  2. sleep de disk image, aangemaakt door "Share" in de daarvoor voorziene zone, of gebruik de selectknop om de file te selecteren
  3. selecteer DVD of Blu-Ray (al naargelang de disc image uiteraard) en druk op de rode knop om het branden te beginnen

   toast 1


Als je niet over toast beschikt kan het ook met Disk Utility :

 1. rechter muisklik op de file die je aangemaakt hebt
 2. kies open with : disk utility (schijfhulp in de nederlandse versie)
 3. in het venster dat opengaat selecteer je links je disk image
 4. klik bovenaan op "Burn"

 

 


 

 
share_dropdown menu1 create_DVD