deze pagina als PDF

verder naar werken met proxies in FCPX verder naar Relinken van vermiste files

File managment in FCP X (v10.2.2), een beknopt overzicht
 

Je moet FCP X (net zoals alle montageprogramma's) beschouwen als een database, een plek waar gegevens worden bijgehouden die verwijzen naar video en audiofiles die op je computer staan, die media files zitten dus niet echt in het montageprogramma. Het programma maakt er wel gebruik van, en verwijst er naar, maar bevat die files niet (maar soms ook wel, zie verder).
Vergelijk het met de kataloog van een bibliotheek : FCP is de kaartenbak waar de gegevens in zitten die je vertellen welk boek je in welke afdeling, en op welk rek kan vinden. Een boek vinden zonder de kataloog is bijna onmogelijk, de kataloog zonder al de rekken vol met boeken is behoorlijk nutteloos.
Voor een goede werking is het belangrijk dat niemand de kataloog aanpast zonder dat de boeken op de rekken mee aangepast worden, en dat niemand de boeken in de rekken gaat verzetten zonder de kataloog aan te passen.

Waar vind ik wat in FCP en waar staat dat dan in mijn computer.

Al je "werkmateriaal" (video, audio, stills, montages, ....) wordt in de eerste plaats in Libraries geplaatst, je vindt ze in het veld links bovenaan in het FCPX venster. Je kan zo veel Libraries hebben als je wil.

 

Een nieuwe library maak je aan via File > New > Library

Mijn tip : maak één library aan per film

Er komt onvermijdelijk een moment waarop je je harde schijf, of schijven, moet gaan "opkuisen" (omdat ze vol geraken, omdat je je film(s) op een andere computer wil afwerken, om een backup te maken, om afgewerkte projecten te deleten, ....). Dat gaat makkelijker als je diverse filmprojecten elk in hun eigen library zitten.

Libraries kan je openen en sluiten (via het menu of met een rechtermuisklik) : je opent best alleen de library die je nodig hebt, wat helpt om het overzicht te bewaren en ongewilde "vermenging" van filmprojecten tegen te gaan.

Bij elke lirary horen ook een aantal settings, je kan ze bekijken en eventueel aanpassen door de gewenste library te selecteren, en vervolgens op de settingsknop te klikken (nr 1 in de afbeelding hieronder links), het settingsvenster zal opengaan zoals in de afbeelding rechts (rood omkaderd).

In dat settingsvenster heb je een aantal istellingen, voorlopig concentreren we ons enkel op "Storage Locations". "Modify Settings" opent het volgende venster

Denk hier goed over na : hier beslis je waar je met je geïmporteerd materiaal naartoe gaat, ofwel "ingesloten in je library", of ergens apart op je computer. Beiden hebben voor en nadelen. "ingesloten in je library" blijft het materiaal atijd bij de Library, ook als je die verplaatst, of bv. op een andere schijf zet, maar een library file kan op die manier heel snel heel groot worden.

Per library heb je een aantal tools ter beschikking op je materiaal nog verder te organiseren :

Events, Keyword Collections, Smart Keyword Collections en Folders.

Events : Alle audio en video materiaal dat je importeert, of zelf creëert in FCP is een event (video en/of audio opnames, graphics, foto's, montages, ....). Je importeert je materiaal in een events folder naar eigen keuze (zie verder).

Keyword Collections : voor elk keyword dat je toekent, zal een bijhorende "keyword collection" aangemaakt worden

Smart Keyword Collections : een Smart Keyword Collections laat je toe om op één, of meerder eigenschappen te zoeken (bijvoorbeeld meerdere keywords of materiaal in een bepaald formaat, of geïmporteerd op een bepaalde datum, ...). Het zoekresultaat wordt dan opgeslagen in een Smart Keyword Collection.

Folders : je kan keyword collections en smart keyword collections opslaan in folders.

 

De tijd die je denkt te verliezen bij het organiseren van je materiaal win je ruim terug tijdens de montage, zeker bij grotere projecten.

 

 

Video files zijn, afhankelijk van de compressie klein, groot, tot zeer groot. Je zal dus regelmatig je schijven moeten "opkuisen" om te vermijden dat ze vollopen. Alvorens daar verder op in te gaan is het nodig om even stil te staan bij de manier waarop FCPX materiaal importeert (of kan importeren). Daarvoor eerst even naar het import venster. BIjvoorbeeld via File > import > media, dat brengt je naar het volgende venster :

  1. Kies de harde schijf waarop het te importeren materiaal staat (in dit geval ext SSD)
  2. selecteer de te importeren file(s)
  3. kies het event waar de files terecht moeten komen
  4. kies hier voor de juiste settings

Helaas is er niet één goede manier om het te doen, maar hangt een en ander af van je noden, werkwijze en mogelijkheden. Hieronder een overzicht van de opties :

Als je files op een harde schijf staan, krijg je de optie om ze daar te laten staan (Leave files in place). Zolang de schijf aan de computer hangt, en de files erop zijn blijven staan, zal FCPX met de files kunnen werken. Ontkoppel je de schijf, of delete je de files, dan zal FCPX ze aanduiden als "offline" (niet beschikbaar).
Voor de meeste SD, SxS, CF of P2 cards maakt FCPX de keuze in jouw plaats en kan je alleen kiezen voor Copy to library. Kies je daarvoor, of indien FCPX die keuze voor jou heeft gemaakt, dan worden de originele files ongemoeid gelaten, maar wel gekopiëerd naar de library die je bovenaan de import manu gekozen hebt (zie ook hoger).
Voordeel : de media zit nu in de library en bijft daar ook altijd mee verbonden, nadeel : de libraries kunnen erg groot worden, en je gebruikt dubbel zoveel plaats (originelen + kopie) op je schijf.

Omwille van de manier van coderen zijn sommige codecs (type Long GOP : bv. AVCHD of H.264) niet erg geschikt voor montage. Kies je voor "Create optimised media" dan zal FCPX de originelen transcoderen naar een beter geschikt formaat (apple ProRes 422), en opslaan in de library.
Je kan alternatief ook kiezen voor "Create proxy media" : FCPX zal de originelen transcoderen naar een geschikter formaat voor montage, maar in een lagere resolutie. Ook deze files worden in de library opgeslagen. Voordeel : kleiner files, maar vooral snellere verwerking (in real time), van een groter aantal effecten.

In principe kan je dus 4 versies hebben van je material : de originelen, de kopies daarvan in de library, de optimized media en de proxy media. Verstandig is dat vermoedelijk niet. FCPX laat je ten alle tijden toe om te switchen tussen originele files, optimized en proxy media, het is precies die mogelijkheid die het interressant maakt om met proxy media te werken. (zie "werken met proxies in FCPX")

Waar vind ik nu dit alles in mijn computer ?

Wat je ook doet in FCPX, je oiginele files zullen altijd blijven staan waar ze stonden, tenzij je ze daar zelf weghaalt !
copied, optimized en proxy media zitten in de library, en die vind je op je harde schijf waar je ze hebt aangemaakt, of op de plek die je gekozen hebt in de Library settings

In het screenshot hieonder zie je dat mijn libraries netjes bij mekaar staan op de data schijf. Je kiest de locatie bij het aanmaken van de library.

 

verder naar werken met proxies in FCPX

of naar Media_Management_FCPXv10.1 een uitgebreidere handleiding van Apple (voorlopig nog geen update voor 10.2.2, maar de meeste info is evengoed nog steeds relevant)