Roles in FCPX

 

Op vorige pagina's (filemanagment, proxies, relinken) ging het vooral over het organizeren van je materiaal (media) in je FCPX browser en je computer.

"Roles" zijn een handige tool voor het organiseren van je materiaal in je projecten (timeline), en het vereenvoudigen van eventuele transfers naar andere post productie platforms (Pro Tools, Resolve, ...).

Hieronder leg ik uit hoe ik roles gebruik om na het synchroniseren een duidelijk onderscheid te kunnen maken tussen de klank opgenomen met de camera (getuigeklank) en de klank opgenomen met de externe recorder (sync). Uiteraard is dit maar één voorbeeld, je kan roles voor veel andere doelen gebruiken (onderscheiden van effecten/ambi's/muziek/... in klankmontage, interview/archief/eigen opnames/..., aanduiden van afwijkende aspect ratio, in beeldmontage zijn maar enkele voorbeelden.

Eerst even uitlegggen hoe je Roles kan configureren voor "persoonlijk" gebruik.

Je vind ze hier :

 

Default stelt FCPX al een aantal catgorieën voor, zowel voor video als voor audio

 

Ik voeg daar de roles "getuigeklank" en "sync" aan toe, en geef elk een kleurtje

 

Twee nieuwe Roles zijn nu klaar voor gebruik.
Je kan ze nu toekennen aan media in je library, dat kan zowel in de browser, als in de timeline. Voor Roles geldt hetzelfde als voor veel andere eigenschappen :

  • ken je ze toe aan shots in de browser, dan worden de roles meegenomen naar de timeline als je het shot monteert.
  • ken je ze toe in de timeline, dan worden ze enkel in de timeline toegepast (het origineel in de browser krijgt de role niet)

Hoe en waarvoor je Roles gebruikt laat ik aan je eigen fantasie, maar zoals wel vaker in montagesoftware, hoe beter je je materiaal organiseert, hoe vlotter je later zal werken. Ik zie vooral veel voordelen voor klankafwerking, waarbij je door roles te gebruiken bv. hele groepen kan muten, of net solo-en, highlighten of verbergen, ... en door de kleurtjes ook een beter overzicht krijgt over je project.

Roles toekennen in de browser :
Je kan dat doen voor individuele shots, maar ook voor een selectie van meerdere shots. In het voorbeeld hieronder wil Ik alle klank, opgenomen met de camera, de role "getuigelank“  geven

Ik heb uiteraard mijn library goed georganiseerd, zodat ik makelijk alle shots kan terugvinden (zie "syncen in FCPX")

 

alles selecteren (cmd+a)

 

Het "inspector" venster openen,op de (i) klikken, en daar vind je Roles (indien dat niet het geval zou zijn, kijk dan even hier : FCPX inspector window aanpassen)

 

Ik verander "dialogue" (default toegekend) in "getuigeklank", voor alle geselecteerde shots

 

en doe hetzelfde voor de klankopnames van de Sound Devices, maar geef hieraan de role "sync"

 

In de browser ziet dat er nu zo uit :

 

en na er "synchronised clips" van gemaakt te hebben (zie "syncen in FCPX"), en gemonteerd en "expanded" in de timeline ziet het er zo uit, links is het "index" venster geopend vanwaar je de "roles" in de timeline kan manipuleren.

 

een voorbeeld van Roles in klankmontage