Deze pagina als PDF

 

Final Cut Pro Playout - Print to Video
   

Sluit je tapedeck of camera via firewire aan aan aan je computer. Start vervolgens FCP. Normaal gezien moet FCP je tapedeck of camera "zien staan", vergelijkbaar met wat je ook al gedaan hebt bij het digitalizeren.

Zorg ervoor dat de sequence die je op tape wil zetten opgekuist is. Zij begint aan het begin van de Timeline, audio/video sporen activeren / de-activeren naar noodzaak, geen "restjes" meer na het einde van je programma/film, ...

Ga met je muis over de screenshots voor meer duidelijkheid.

   

Zorg ervoor dat de sequence die je op tape wil zetten geselecteerd staat in je browser. Deze selectie is bepalend, ongeacht wat er actief is in viewer, timeline of canvas !

Het is een goede gewoonte om deze sequence een naam te geven die je duidelijk maakt dat deze sequence, op deze datum op tape hebt geschreven

In dit voorbeeld dus : "groepsoefening Playout 6 januari".
Voor eenvoudige projecten, met een eenmalige playout mag dit overbodig lijken, maar zodra je complexere projecten gaat monteren, met meerdere tussentijdse playout versies zal je merken dat je snel vergeet wat je precies wanneer op tape hebt gezet

vervolgens ga je naar "File" en daar naar "Print to Video"

Dit venster gaat vervolgens open.
Hier selecteer je welke elementen aan je playout worden toegevoegd (of niet, als je betereffende element niet aanvinkt)

Gebruik ook hier de "slate" om je playout een "technische" specificatie mee te geven (titel - regisseur - lengte - datum - formaat - taal - ...)

Bij "Trailer" kies je hoeveel zwart je achter je film wil toevoegen, kies minimaal voor 10 seconden, zo vermeid je "geflikker" aan het einde van je voorstelling, en maak je het jezef gemakkelijker als je nog meerdere playouts op dezelfde tape zou willen zetten

Vink "Automatically Start Recording" aan, FCP zal dan zelf de recorder starten en de playout beginnen (op de plaats waar je de tape hebt klaargezet).

Als je "Automatically Start Recording" niet hebt aangevinkt, bijvoorbeeld omdat je tapedeck niet door FCP kan "gecontroleerd" worden, zal nadat je op OK hebt gerukt in het vorige menu, deze boodschap verschijnen.
Eerst je tapedeck (of camera) in record zetten, en vervolgens op OK drukken
Na de playout moet je zeker de tape controleren. FCP heeft je een beeld gegeven op de computermonitor, maar om zeker te zijn dat beel en klank (goed) op de tape staan moet je deze uiteraard ook eerst nog controleren.