deze file als PDF

Synchroon leggen in FCP in 20 makkelijke stappen

 

 1. Digitaliseer beeld(zonder klank!) en klank (zonder beeld!). zorg ervoor dat je makkelijk de chronologische volgorde van de tournage kan terugvinden, op die manier zal de volgorde van wat je op de klank-rushes tegenkomt, in diezelfde volorde terug te vinden zijn in je beeld-rushes. ( zowel beeld als klank moet een "reel" identificatie hebben, bij het ontbreken daarvan zullen zich bij de volgende procedure anomaliën voordoen)
 2. maak een nieuwe sequence aan.
 3. sleep de de audio in de timeline, delete eventueel “lege” of “overbodige” kanalen
 4. dubbelklik de beeld-rushes (=openen in de viewer)
 5. beluister in de timeline de klank en stop bij de eerste klap : exact op het eerste frame waar de klap te horen is parkeer je de now line (gebruik de pijltjestoetsten voor frame per frame beluistering)
 6. ga in de viewer (=beeldrushes) op zoek naar de bijhorende beeldklap en zet een inpunt (shortcut “i”) exact op het eerste frame waar de klap dicht is. Loop in het beeld door tot het einde van het shot en zet daar een uitpunt (shortcut “o”)
 7. overwrite (shortcut “F10”) het beeld op de tijdlijn (het inpunt van het beeld (=klap) zet zich zo op de “nowline” (=klap in de klank)
 8. verleng het begin van het beeld tot aan het begin van het shot
 9. controleer de synchroniciteit van de klap en bekijk de rest van het shot
 10. aan het einde van het gesynhroniseerde shot gekomen loop je verder tot je aan de klap van het volgende shot gekomen bent. Exact op het eerste frame waar de klap te horen is parkeer je de now line (gebruik de pijltjestoetsten voor frame per frame beluistering)
 11. vervolg vanaf punt 6

 1. Als alles synchroon ligt heb je een sequence die er ongeveer zo uitziet : 2. selecteer nu het scheermesje voor je cursor (shortcut “b” voor een spoor, “bb” voor meerdere sporen) zorg ervoor dat snap aanstaat (shortcut “n”) en snij alle klank synchroon met beeld begin en eindes af. 3. selecteer je eerste beeld en klanksegment
 4. link het geselecteerde beeld en klank (shortcut “apple+L”)
 5. zorg dat linked selection aanstaat (shortcut “L”) 6. dubbelklik het het zopas gelinkte shot (dat opengaat in de viewer)
 7. maak een subclip (shortcut “apple+u”) en geef (in de browser) een nieuwe naam aan het shot
 8. selecteer het volgende beeld en klanksegment
 9. vervolg bij punt 15