DVI, HDMI of Component video???

DVI, HDMI of Component Video; ik wil het beste, wat moet ik aansluiten?

 

DVI en HDMI verschillen niet zo veel als men denkt. Afgezien van een andere aansluiting gebruiken ze hetzelfde encodeer schema. Hierdoor zijn ze in theorie uitwisselbaar zonder converter of decoder. In de praktijk kan het weleens mis gaan door het HDCP(kopieerbeveiling) Wat met het HDMI signaal wordt meegezonden.  DVI is alleen een videosignaal en HDMI een audio en video signaal.

Wat zijn DVI/HDMI en Component Video of RGB?

DVI/HDMI en Component Video, RGB zijn 4 videosignaal standaarden die diverse resoluties ondersteunen en die het signaal verschillend overbrengen van bron naar het scherm. Het belangrijkste verschil is dat DVI/HDMI het signaal digitaal via een bitstream overbrengt terwijl Component Video en RGB analoog via elektrische signaal impulsen via de rood groen en blauw componenten van het signaal.

Alle besproken signalen werken met een combinatie van rood, groen en blauw componenten samen met de sync(synchronisatie) signalen die bepalen op het scherm wanneer een nieuwe line of frame begint. De DVI/HDMI signalen voegen daar nog datasignalen via een format  T.M.D.S( Transmission Minimized Diffrential Signaling) aan toe. Wat in het kort betekent dat er bij het blauwe signaal de  horizontale en verticale synchronisatie zijn toegevoegd.

Component video wordt vaak verward met RGB(Rood Groen en Blauw) Het hele kleurenspectrum kan worden weergegeven in gevarieerde samenstellingen met deze 3 kleuren..De overeenkomst is dat ze alle twee hoge kwaliteitssignalen geven maar zijn niet direkt compatibel (alleen met een video converter). Bij  RGB is de helderheid gecombineerd binnen het RGB signaal.Bij Component Video zijn de signalen nu gescheiden in drie component videosignalen ook wel YPbPr of YCbCr YUVsignaal genoemd.De Y staat voor het helderheids signaal met sync . Pb en Pr zijn de kleursignalen. Alle drie ontrokken uit het oorspronkelijke RGB signaal.

Is digitaal niet altijd beter?

Helaas, was het maar zo eenvoudig. Veelal wordt gemakshalve aangenomen dat digitaal altijd beter is, omdat digitale signaal overdracht error-free wordt beschouwd en analoge overdracht gekoppeld  wordt aan geleidelijke verlies van signaal en kwaliteit. Er zit een kern van waarheid in, maar in de praktijk is het toch merkbaar anders dan men veelal denkt. Ten eerste zijn er nog geen merkbare kwaliteits verlies uitdagingen over lange afstanden met kwalitieitskabels bij de installatie van professionele  home theaters met analoge component video signalen. Ten tweede het is geen verstandige aanname dat digitale signaal overdracht altijd error-free is. Bij DVI/HDMI is geen error correctie, dus als iets verloren gaat is het ook voorgoed weg. Dit is bij  kabels over korte afstanden geen probleem, maar met  lange afstanden in de praktijk iets om rekening mee te houden

Wat bepaalt dan de beeld kwaliteit?

Videobeeld laat zich niet om diverse redenen direkt van de bron op een scherm projecteren. Meestal werken schermen of beamers niet met de originele resolutie van de bron, dus als je werkt met 480p, 720 p of 1018i zijn er vaak noodzakelijkerwijs omzettingen nodig. De originele formats worden vertaald naar het beeldscherm. Bijvoorbeeld DVD opnames hebben 480 lines maar geen non square pixels. Wat betekent dat ze geholpen moeten worden tijdens de weg naar het beeldscherm.  

De vaak gebruikte argumenten bij DVI/HDMI signaal formats dat het puur digitaal is in theorie gezien waar. Neem een digitale opname als DVD als dat zonder tussenkomst rechtstreeks in de digitale vorm via het DVI/HDMI signaal  rechtstreeks naar een digitaal beeldschermLCD/Plasma worden geleverd is er in theorie een  perfecte no-loss-and-no-alteration-of- information-signal keten ontstaan. Het signaal heeft dan geen digitaal naar analoog conversie ondergaan en is dus minder aangepast gedurende de overdracht

Maar de digitale signalen van de verschillende apparaten in de keten zijn vaak verschillend geencodeerd en moeten bij doorgifte toch aangepast of converteerd worden om bij het beeldscherm uiteindelijk weer aangepast te worden voor weergave (resolutie etc.) In de praktijk zijn er altijd conversies en aanpassingen van het signaal bij weergave en dat wil niet altijd lekker lopen.

Digitaal naar digitaal conversie is niet langer een garantie voor betere signaal kwaliteit overdracht en weergave in vergelijking tot digitaal naar analoog. In de praktijk soms ook slechter. En soms moeilijk te beinvloeden door de vele schakels en er wordt in de bijgeleverde documentatie van de apparatuur vaak geen info gegeven hoe de signaal overdracht aangepast en verwerkt wordt. Bij aankopen zou je dan ook alles mee moeten nemen om het effect van overdracht en weergave te kunnen bepalen..

Invloed van kabel kwaliteit

Kabelkwaliteit zou in principe geen significante invoed mogen hebben op het weergave resultaat met de vergelijking tussen DVI/HDMI en Component Video als de kwaliteit van de kabels goed is.Er zijn enkele factoren waar rekening mee gehouden moet worden.

Het analoge Component Video is een uitermate sterk signaal dat met goede kabels zonder noemenswaardige problemen 20 meter kan overbruggen.

DVI en HDMI zijn helaas geen sterke signalen. Toen de professionele video industrie startte met digitale signalen werd er een standaard afgesproken SDI, serial digital video. SDI is ontworpen voor coaxiale kabels waardoor de impendatie goed beheerst kan worden en dus de signalen zonder problemen ook over langere afstanden werken. Voor redenen, die alleen de ontwikkelaars van HDMI en DVI weten, is men hier van afgestapt en overgegaan op gebalanceerde twisted-pair kabels. Voor de digitale signalen zijn de beste twisted kabels, over korte afstanden geen probleem, maar met lange afstanden kon de impedantie niet goed gecontroleerd worden en traden mede door de twisted pair vorm, diverse stroringen of abrupt verlies van beeld op

DVI en HDMI kabels zullen tot een bepaalde afstand geen probleem hebben.Wordt het iets langer komen er meer bitstream fouten voor.Te zien in het scherm aan sneeuw of pixel fouten en weer iets langer compleet geen beeld. Het kan zo zijn dat bij 5 meter de kabel perfect werkt bij 6 meter sneeuwt en bij 7 meter het compleet niet meer doet. Nu iedereen deze kabels gaat maken zie je ook dat minder goede kabels het op de korte afstanden redelijk doen maar bij de langere van de fabrikant diverse problemen geven. Gelukkig hebben we een goede fabrikant gevonden die kabels tot en met 20 meter aan kan, maar zelfs zgn. bekende merken zijn hier de mist in gegaan.

In de praktijk is het moeilijker te voorspellen waar het omslagpunt is omdat de kwaliteit van de bron- en weergaveapparatuur een steeds belangrijkere factor zijn. Zo worden er steeds meer upscale mogelijkheden ingebouwd. Dit kan hardwarematig  of softwarematig. De laatst genoemde is de goedkoopste variant en men gebruikt een trucje om de beeldbeleving te verbeteren. Dit kan gepaard gaan met veel verlies van signaalsterkte. Wat weer gecompenseerd kan worden met een extender. Hardware matig upscalen  is het beste en wordt het beeld daadwerkelijk kwalitatief verbeterd.

DVI heeft hier iets minder problemen mee,  HDMI is hier gevoeliger voor.

Kortom, Wat is nu beter...........DVI, HDMI, of Component Video?

Het antwoord helaas is niet eenduidig en onbevredigend: het hangt er van af. Het hangt van de gebruikte apparatuur af ,  en bij voorbaat is het niet te bepalen of bij bepaalde opstellingen digitaal of analoog een betere weergave zal geven. Het kan zelfs zo zijn dat je bij  DVD bijvoorbeeld betere resultaten hebt met component video en met je sattelite met DVI/ HDMI op een en hetzelfde scherm.Zowel HDMI als Component video zijn als signaal geschikt voor HDTV tot en met 1080p. En dan hebben we het nog niet over de smaak van de kijker. Dus gewoon ter plaatse aansluiten en kijken en vergelijken. 

Noot: Opmerkelijk dat tijdens de beurs IFA 2006 een zeer groot deel van de schermen aangesloten waren via component video.